Chat window
- Move between items in the chat window
- Tab key
- Shift + tab key
- Do action
- Enter key
Poniżej znajdą Państwo informację o różnych celach, dla których używamy cookies, a także mogą Państwo udzielić i cofnąć zgody. W każdym czasie można zmienić te ustawienia, w tym wycofać zgodę (nie będzie to jednak mieć wpływu na legalność działań podjętych w czasie, gdy zgoda obowiązywała). Mogą też Państwo skorzystać z ustawień przeglądarki (np. blokować lub usuwać cookies) zgodnie z opcjami udostępnionymi przez producenta przeglądarki. to you. These cookies will only be stored in your browser with your prior consent
Te cookies są konieczne do prawidłowego działania naszego serwisu. Obsługują one podstawowe funkcje i służą do zapewnienia bezpieczeństwa. Użycie tych cookies nie wymaga Państwa zgody i są one domyślnie zapisywane na Państwa urządzeniu. Są one aktywne przez czas wizyty w serwisie lub nieco dłużej. Te pliki można zablokować za pomocą ustawień przeglądarki, ale w takim przypadku serwis może nie działać prawidłowo.
Chcemy analizować, w jaki sposób korzystają Państwo z naszego serwisu. Dzięki temu możemy tworzyć raporty i statystyki, które pomagają nam ulepszać nasz serwis. W tym celu korzystamy z narzędzia Google Analytics, a niektóre informacje zebrane przez cookies trafiają do firmy Google. Pliki cookie zbierają informacje w sposób, który nie pozwala na bezpośrednią identyfikację osób. Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Google Analytics to narzędzie dostarczane przez firmę Google LLC z USA. Google przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody. W celach analitycznych możemy stosować także narzędzie HotJar, dostarczane przez Hotjar Limited, Dragonara Business Centre, 5th Floor, Dragonara Road, Paceville St Julian's STJ 3141, Malta. Również Hotjar przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody.
Cookies analityczne nie zbierają informacji, które pozwalają na bezpośrednią identyfikację użytkownika. Zbierane informacje dotyczą m in. urządzenia użytkownika, przeglądarki i tego, w jaki sposób użytkownik korzysta z naszego serwisu (np. z jakiej strony odwiedza serwis, które strony przegląda i jak długo, czy już wcześniej był w naszym serwisie).
Chcemy dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań oraz mierzyć skuteczność naszych reklam. W tym celu używamy różnych cookies. Niektóre z nich śledzą Państwa aktywność w naszym serwisie (np. artykuły, które Państwo przeglądają), gromadzą różne informacje i przekazują je do naszych partnerów reklamowych. Dzięki temu na innych stronach internetowych mogą Państwo zobaczyć nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań. Nasi partnerzy reklamowi stosują swoje cookies i wykorzystują je zgodnie z własnymi politykami prywatności (np. żeby dopasować reklamę i wyświetlić ją na obsługiwanych przez tych partnerów stronach). Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Cookies reklamowe nie zbierają informacji, które służą do bezpośredniej identyfikacji użytkownika.
Szara pleśń to groźna choroba grzybowa, która może spowodować znaczne straty w plonie. Zarodniki przenoszone są przez wiatr oraz krople wody, a następnie wnikają do rośliny. Choroba najczęściej rozwija się w niewłaściwych warunkach uprawy.
Patogen wywołujący szarą pleśń może porażać rośliny niezależnie od ich fazy rozwojowej. Infekcji sprzyja wilgotna, chłodna i pochmurna aura, pozostawione resztki pożniwne, a także zbyt duże zagęszczenie roślin, które utrudnia przewietrzanie.
Objawy szarej pleśni widoczne są na wszystkich częściach roślin, zarówno na liściach, pędach i kwiatach, jak również na owocach oraz szyjkach korzeniowych. Najbardziej rozpoznawalnym objawem tej choroby grzybowej jest widoczny gołym okiem pylący szary nalot na powierzchni różnych organów roślin oraz przebarwienia tworzące plamy.
Szara pleśń to choroba grzybowa spotykana na plantacjach roślin rolniczych, sadowniczych, warzywniczych oraz ozdobnych na terenie całego kraju.
W przypadku silnego porażenia szara pleśń może spowodować straty w plonie sięgające nawet 60%, ponadto obniżce ulega również jego jakość. Ważne jest ciągłe monitorowanie plantacji i szybka reakcja w razie wystąpienia objawów choroby.
Głównym źródłem choroby są zainfekowane resztki pożniwne. Zwalczanie szarej pleśni obejmuje zarówno działania profilaktyczne polegające m.in. na usuwaniu resztek roślinnych oraz zapewnieniu odpowiedniego przewietrzania, jak i na stosowaniu odpowiednich środków grzybobójczych, głównie z grupy triazoli.
Powiadomienia