Azot dla buraków cukrowych – potrzebne dodatkowe źródło
14.05.2025

Deficyt wodny sam w sobie jest już poważnym stresorem, ale trzeba pamiętać, że w takich warunkach ograniczone jest także pobieranie składników pokarmowych z gleby. Aby minimalizować negatywne skutki suszy, możemy wyprzedzająco zastosować rozwiązanie dostarczające azot dla buraków cukrowych niezależnie od przebiegu pogody. Szczegóły w komunikacie fitosanitarnym Przemysława Kordowskiego.
Kondycja buraków cukrowych
Na plantacji buraków cukrowych w Sędzicach (woj. warmińsko-mazurskie), odwiedzonej przez naszego specjalistę, rośliny do tej pory rozwijały się poprawnie, osiągając fazę 6-7 liści. Jednakże brak opadów, zarówno w ostatnim czasie, jak i w prognozach pogody, niewątpliwie będzie rzutował na ich kondycję. Zwiększone ryzyko stresu wodnego ogranicza nie tylko wzrost roślin, ale również wpływa na pobieranie składników pokarmowych z gleby, w tym szczególnie istotnego azotu. W takich warunkach zalecamy wsparcie roślin poprzez dostarczenie dodatkowego, dostępnego niezależnie od wilgotności gleby, źródła azotu.
Azot dla buraków cukrowych – z powietrza!
Rozwiązaniem, które może znacząco poprawić sytuację buraków cukrowych w warunkach stresu suszowego, jest zastosowanie preparatu mikrobiologicznego ENCERA, który zawiera bakterie Gluconacetobacter diazotrophicus.
– Bakterie te charakteryzują się zdolnością do efektywnego wiązania azotu atmosferycznego i udostępniania go roślinie w sposób ciągły, niezależnie od dostępności wody w glebie. W kontekście suszy jest to kluczowe, gdyż w takich warunkach pobieranie azotu z gleby jest mocno zredukowane – wyjaśnia Przemysław Kordowski
Działanie bakterii azotowych Gluconacetobacter diazotrophicus w warunkach suszy:
- szybkie i efektywne wiązanie azotu atmosferycznego,
- akumulacja azotu wewnątrzkomórkowo, co zwiększa jego biodostępność dla roślin,
- podniesienie zawartości chlorofilu w liściach, co wpływa na intensyfikację fotosyntezy i poprawę kondycji roślin,
- wysoka przeżywalność bakterii nawet w niższych temperaturach oraz w warunkach ograniczonej wilgotności,
- zwiększenie powierzchni asymilacyjnej poprzez poprawę rozwoju liści i systemu korzeniowego.
ENCERA to azot dla buraków cukrowych, który zapewnia wyższe plony także gdy stres suszy nie występuje. Lepsze odżywienie azotowe przekłada się na wyższe plony.
ENCERA WG – bakterie azotowe dla buraka cukrowego
ENCERA to mikrobiologiczny preparat zawierający bakterie Gluconacetobacter diazotrophicus, który został wpisany na listę mikrobiologicznych produktów nawozowych IUNG. Rekomendujemy go do stosowania m.in. w uprawie buraka cukrowego. Produkt działa jako niezależne od warunków glebowych źródło azotu:
- poprawia wigor roślin w stresie wodnym,
- intensyfikuje rozbudowę liści i korzenia,
- uzupełnia niedobory azotu do końca okresu wegetacji,
- przekłada się na zwiększenie plonu oraz zawartości cukru w korzeniu, co ostatecznie poprawia opłacalność uprawy.
Zastosowanie ENCERA jest rozwiązaniem wspierającym bezpieczeństwo azotowe buraków cukrowych w stresie suszowym oraz elementem zarządzania ryzykiem w uprawie tego gatunku.