Bakterie azotowe na kukurydzę – czas zaplanować zabieg
15.05.2025

Nasz przedstawiciel odwiedził plantację kukurydzy na Pojezierzu Iławskim. Chwasty na lustrowanym polu zostały skutecznie wyeliminowane, czas więc zadbać o odpowiednie odżywienie roślin podając dolistnie bakterie azotowe na kukurydzę. Dlaczego warto postawić właśnie na takie źródło azotu? Przemysław Kordowski odpowiada w poniższym komunikacie.
Kukurydza w woj. warmińsko-mazurskim
Na plantacji kukurydza znajduje się w fazie 3.- 4. liścia. Jest to kluczowym momentem dla rozwoju systemu korzeniowego i rozpoczęcia intensywnego pobierania składników pokarmowych. W regionie utrzymują się trudne warunki pogodowe, z brakiem opadów i suszą, które mogą ograniczać dostępność azotu z gleby, nawet jeśli jest on tam obecny. W takich okolicznościach warto wykorzystać alternatywne źródła tego pierwiastka, niezależne od wilgotności gleby. Dlatego Przemysław Kordowski zalecił, aby aplikować na kukurydzę bakterie azotowe zawarte w preparacie ENCERA.
Po co aplikować bakterie azotowe na kukurydzę?
Bakterie azotowe z rodzaju Gluconacetobacter diazotrophicus (obecne w produkcie ENCERA) wyróżniają się wyjątkową efektywnością w dostarczaniu azotu roślinom. W odróżnieniu od tradycyjnych nawozów mineralnych bakterie te są w stanie udostępniać roślinom azot niezależnie od warunków glebowych, w tym przy ograniczonym uwilgotnieniu.
Gluconacetobacter diazotrophicus wspierają roślinę w rozwoju systemu korzeniowego i poprawiają jej ogólny wigor. Dodatkowo obserwuje się znaczący wzrost zawartości chlorofilu w liściach, co przekłada się na lepsze tempo fotosyntezy i dalszy wzrost roślin.
ENCERA na kukurydzę – praktyczne korzyści
Stosowanie produktu ENCERA pozwala na wsparcie odżywiania azotowego bez konieczności zwiększania dawek nawozów mineralnych.
– Na podstawie prowadzonych badań polowych oraz licznych obserwacji w gospodarstwach rolnych mogę potwierdzić, że zastosowanie preparatu ENCERA w uprawie kukurydzy przynosi wymierne efekty agronomiczne. Rośliny traktowane ENCERA wykazują istotnie wyższą odporność na stres suszy, co przekłada się na lepsze utrzymanie wigoru nawet w warunkach ograniczonej dostępności wody. Obserwujemy realny wzrost plonowania, co potwierdza skuteczność tego rozwiązania w warunkach polskich pól uprawnych – mówi Przemysław Kordowski
Aplikacja bakterii azotowych ENCERA to nie tylko szansa na podniesienie plonów, ale również strategia zabezpieczenia ich wysokości w przypadku wystąpienia okresowych niedoborów wody. W aktualnych warunkach pogodowych zabieg dolistny bakterii azotowych warto potraktować priorytetowo.
ENCERA jest zarejestrowana jako mikrobiologiczny produkt nawozowy (IUNG), dostępna w opakowaniach na 0,5 ha oraz 4 ha.