logo
    icon icon
    Zaloguj się / Zarejestruj się 0 Kontakt
    icon icon
    Home /Blog/Zwalczanie chorób grzybowych/Choroby jęczmienia ozimego

    Choroby jęczmienia ozimego

    30.05.2019

    Jęczmień ozimy to najdelikatniejsze zboże, które uprawiane jest w naszym kraju na szeroką skalę, dlatego też wymaga precyzyjnej ochrony już od momentu siewu.

    Warto więc wiedzieć, które choroby jęczmienia ozimego mogą w największym stopniu zagrozić uprawom.

    Choroby jęczmienia ozimego

    Występujące w Polsce coraz cieplejsze okresy jesieni oraz łagodne zimy sprzyjają rozwojowi infekcji powodowanych przez patogeny chorobotwórcze. Do najważniejszych chorób jęczmienia ozimego należą:
    • rynchosporioza zbóż;
    • rdza jęczmienia;
    • mączniak prawdziwy zbóż i traw;
    • wirus żółtej mozaiki jęczmienia;
    • plamistość siatkowa.
    Pierwsze objawy infekcji mogą pojawiać się już w fazie wschodów jęczmienia. Najczęściej choroby jęczmienia ozimego przenoszone są przez ziarno, które zostało wcześniej zainfekowane oraz resztki pożniwne lub niektóre gatunki chwastów. Zainfekowane chorobami zboża zdecydowanie gorzej zimują, co może mieć negatywny wpływ na jakość i końcową wielkość plonów.

    Rychnosporioza groźną chorobą jęczmienia

    choroby jęczmienia ozimego

    Rynchosporioza zbóż (Rhynchosporium secalis) jest groźną chorobą występującą przede wszystkim na liściach jęczmienia. Choroba na jęczmieniu może pojawiać się już jesienią. Jednak jej objawy widoczne są szczególnie wiosną w postaci owalnych, soczewkowatych plam o długości 1-2 cm, barwy żółtej lub brązowej, które z czasem stają się bladoszare. Porażona rynchosporiozą część liści jest wyraźnie oddzielona ciemną obwódką od zdrowych tkanek. W warunkach wysokiej wilgotności powietrza i temperatur rzędu 10-20°C plamy te, zwiększając swoją powierzchnię, mogą powodować załamywanie się blaszki. To w znacznym stopniu ogranicza powierzchnię asymilacyjną liścia, powodując z czasem obumarcie całego liścia. Szkodliwość choroby polega na zmniejszeniu MTZ oraz przeniknięcia patogenu do ziarniaków. Próg ekonomicznej szkodliwości dla jęczmienia w fazie krzewienia i w fazie strzelania w źdźbło stanowi 15-20% powierzchni liści z objawami chorobowymi.

    Rdza jęczmienia szczególnie groźna jesienią

    Rdza jęczmienia (Puccinia hordei) występuje regularnie we wszystkich rejonach uprawy jęczmienia. W przypadku uprawy jęczmienia ozimego choroba szczególnie szkodliwa jest w momencie, kiedy jej objawy pojawiają się już wczesną jesienią. Zmniejsza się wówczas odporność porażonych roślin na przemarzanie. Do infekcji często dochodzi już w temperaturze 2°C. Wówczas początkowo na górnej stronie liści pojawiają się owalne skupiska zarodników barwy rdzawobrązowej, które z czasem mogą wystąpić również na spodniej stroni liści oraz na pochwach liściowych. Porażone liście żółkną i stają się mniej odporne na niskie temperatury i bardzo często zamierają.
    Próg szkodliwości w przypadku rdzy jęczmienia w fazie krzewienia stanowi 10-15% liści z pierwszymi objawami porażenia, a w fazie strzelania w źdźbło – 10% źdźbeł z pierwszymi objawami porażenia.

    Mączniak prawdziwy zbóż i traw w uprawie jęczmienia

    Mączniak prawdziwy zbóż i traw (Blumeria graminis) jest chorobą często spotykaną w uprawie jęczmienia ozimego, która może pojawiać się już po wschodach. Objawy mączniaka widoczne są na powierzchni liści początkowo w postaci białej, a następnie ciemniejącej watowatej grzybni, która powoduje ich żółknięcie i w konsekwencji zamieranie. Do infekcji dochodzi w szerokim zakresie temperatur. Wynosi on od 5 do 30°C, przy wysokiej wilgotności powietrza na poziomie od 50 do 100%. Próg szkodliwości w przypadku mączniaka prawdziwego zbóż i traw w fazie krzewienia jęczmienia stanowi 25-35% roślin z pierwszymi objawami porażenia. W fazie strzelania w źdźbło -10% źdźbeł z pierwszymi objawami porażenia. Sprawca mączniaka prawdziwego może porażać również kłosy. W przypadku silnego porażenia jęczmienia mączniakiem prawdziwym straty w plonie tego zboża mogą sięgać nawet 35%.

    Wirus żółtej mozaiki jęczmienia

    Groźną chorobą jęczmienia ozimego jest również wirus żółtej mozaiki jęczmienia (Barley yellow mosaic virus). Wirus żółtej mozaiki jęczmienia przenoszony jest poprzez wektor – pierwotniaka Polymyxa graminis. Objawy choroby widoczne są już wczesną wiosną w formie drobnych plam na liściach jęczmienia, które z czasem rozszerzają się i tworzą smugi, co powoduje żółknięcie liści i nekrozy. Często objawy choroby występują w postaci jasnożółtych, równoległych do nerwów pasów i plam. Porażony chorobą jęczmień oziminy ma osłabiony układ korzeniowy (pomniejszony i brunatny), a porażone wirusem rośliny z czasem przestają rosnąć i przedwcześnie obumierają. W temperaturze powyżej 15°C objawy choroby zanikają. W przypadku wirusa żółtej mozaiki jęczmienia straty w plonach mogą wynosić nawet 50%.

    Plamistość siatkowa jęczmienia

    choroby jęczmienia ozimego

    Czynnikami, które sprzyjają rozwojowi plamistości siatkowej jęczmienia (Pyrenophora teres) są:
    • porażony materiał siewny,
    • zbyt gęsty siew,
    • uprawa nieodpornych odmian,
    • zmienne warunki atmosferyczne.
    Plamistość siatkowa jęczmienia szczególnie szybko rozwija się w temperaturze od 18 do 22°C w ciągu dnia oraz w temperaturze od 12 do 16°C w nocy. Objawami choroby w okresie jesiennym są brunatne kreski biegnące wzdłuż i w poprzek liścia, które otacza chlorotyczna otoczka. Innym objawem choroby są pojawiające się jednorodne plamy barwy brunatnej o owalnym lub soczewkowatym kształcie.
    Próg szkodliwości w przypadku plamistości siatkowej jęczmienia w fazie krzewienia oraz w fazie strzelania w źdźbło stanowi 15-20% powierzchni liści z objawami choroby. Szkodliwość plamistości siatkowej polega na uszkadzaniu tkanek liści, co prowadzi do osłabienia roślin i ich gorszego przezimowania. Spadki plonów będące skutkiem tej choroby jęczmienia ozimego mogą sięgać nawet 40%.

    Zapobieganie rozwojowi chorób jęczmienia

    Rozwój chorób jęczmienia ozimego można ograniczyć, stosując odpowiednie zabiegi profilaktyczne. Ogromne znaczenie ma stosowanie zdrowego, kwalifikowanego materiału siewnego oraz wysiew nasion odmian odpornych na poszczególne choroby, jak również staranne przyoranie resztek pożniwnych. Wpływ na zdrowotność jęczmienia ozimego ma także wysiew materiału we wczesnym lub optymalnym dla danej odmiany terminie. Choroby jęczmienia ozimego można ograniczyć, stosując zrównoważone nawożenie roślin, w tym odpowiednie zaopatrzenie ich w azot i potas. Warto stosować również płodozmian (nie uprawiać jęczmienia po jęczmieniu oraz po innych gatunkach zbóż).
    W przypadku chorób wirusowych jęczmienia ważnym czynnikiem ograniczającym epidemiologię jest przede wszystkim uprawa odmian odpornych na chorobę oraz odpowiedni dla danej odmiany termin siewu.

    Zwalczanie chorób jęczmienia ozimego

    Ogromne znaczenie w przypadku skutecznego zwalczania chorób jęczmienia ozimego ogrywają jesienne zabiegi ochrony fungicydowej, czyli zabieg T0. Przeprowadzenie tego zabiegu stwarza znacznie lepsze warunki do prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin jęczmienia ozimego po ruszeniu wiosennej wegetacji. Wpływa on również pozytywnie na mrozoodporność roślin, gdyż jęczmień porażony przez choroby jest mniej odporny na niekorzystne warunki panujące w okresie zimowego spoczynku. Dzięki prawidłowemu przezimowaniu w okresie wiosennym rośliny znacznie szybciej rozpoczną wegetację. Do tego zabiegu można zastosować Kendo, który działa niezależnie od pogody i utrzymuje się w roślinie nawet 6 tygodni.
    Przy niekorzystnych warunkach atmosferycznych jesienią zabieg z wykorzystaniem środków grzybobójczych należy wykonać już wczesną wiosną, zaraz po rozpoczęciu wegetacji roślin jęczmienia.

    Fungicyd o szerokim spektrum

    Kompleksową ochronę przed chorobami, jak również zwalczanie szerokiego spektrum chorób grzybowych jęczmienia zapewnia zastosowanie fungicydu Yamato 303 SE. Doskonale sprawdza się on we wczesnych zabiegach, także w niskich temperaturach. Działanie zapobiegawcze tego preparatu wydłuża okres aktywności substancji czynnej, dzięki czemu ponowne wykonanie zabiegu zostaje odsunięte w czasie.

    Produkty powiazane:

    icon Promocja

    Bushido Pak
    Fungicydy
    • piraklostrobina (200 g/l)
      cyflufenamid (50 g/l)
    • Brunatna plamistość liści, Mączniak prawdziwy, Mączniak prawdziwy zbóż i traw, Plamistość siatkowa jęczmienia, Rdza brunatna, Rdza jęczmienia, Rdza żółta, Rdza żółta zbóż, Rynchosporioza zbóż, Septorioza liści, Septorioza paskowana liści pszenicy
    • Zboża
    Skuteczne rozwiązanie fungicydowe do ochrony zbóż. Doskonały wybór na zabieg T1.
    Więcej
    HINT
    Fungicydy
    • protiokonazol 160 g/l (16,3 %)
      spiroksamina 300 g/l (30,5 %)
    • Brunatna plamistość liści, Fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła i korzeni, Mączniak prawdziwy zbóż i traw, Plamistość siatkowa jęczmienia, Rdza brunatna pszenicy, Rdza jęczmienia, Rynchosporioza zbóż, Septorioza paskowana liści pszenicy, Septorioza plew
    • Zboża
    Do ochrony zbóż przed chorobami podstawy źdźbła, liści i kłosów. Zalecany na zabieg T1.
    Więcej
    Protefin
    Fungicydy
    • protiokonazol (125 g/l)
      tebukonazol (125 g/l)
    • Brunatna plamistość liści, Czerń zbóż, Fuzarioza kłosów, Mączniak prawdziwy zbóż i traw, Plamistość siatkowa liści, Rdza brunatna, Rdza brunatna pszenicy, Rdza jęczmienia, Rynchosporioza zbóż, Septorioza paskowana liści, Septorioza paskowana liści pszenicy, Septorioza plew
    • Pszenica ozima, Pszenica jara, Jęczmień jary, Jęczmień ozimy, Pszenżyto jare, Pszenżyto ozime, Żyto, Zboża
    Zwalcza choroby grzybowe w uprawach najważniejszych gatunków zbóż.
    Więcej
    note icon

    Opisy środków ochrony roślin zawarte na stronie internetowej katalogsumiagro.pl nie zawierają pełnej treści etykiet – instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

    logo 22 637 32 38

    ul. Bonifraterska 1700-203 Warszawa

    biuro@sumiagro.pl
    icon icon
    • Produkty
      • Fungicydy
      • Herbicydy
      • Insektycydy
      • Nawozy
      • Nasiona
    • Produkty
      • Ochrona biologiczna
      • Biostymulatory
      • Substancje czynne
    • Doradztwo
      • Uprawy
      • Choroby
      • Szkodniki
      • Chwasty
    • Przydatne linki
      • Promocje
      • Technologie upraw
      • Nowości
      • Produkty biologiczne
    • Inne
      • Blog
      • Dystrybutorzy
      • Polityka prywatności

    © Sumi Agro. Wszelkie prawa zastrzeżone.

    logo Kontakt
    Gdzie kupić logo Porozmawiaj z nami
    Zaloguj się / Zarejestruj się
    • Produkty :
      • Katalog produktów
      • Fungicydy
      • Herbicydy
      • Insektycydy
      • Nasiona
      • Ochrona biologiczna
      • Biostymulatory
      • Substancje czynne
    • Doradztwo :
      • Uprawy
      • Choroby
      • Szkodniki
      • Chwasty
    • Przydatne linki :
      • Promocje
      • Technologie upraw
      • Nowości
      • Produkty biologiczne
    • Pozostałe:
      • Blog

    ARek - wirtualny doradca Sumi Agro

    Zaloguj się / Załóż konto

    Użyj swojego konta, aby cieszyć się spersonalizowanymi treściami, dostępem do ekskluzywnych funkcji oraz łatwiejszym i szybszym procesem zakupu! </br> Dołącz do naszej społeczności już dziś.
    Nie pamiętasz hasła?
    Nowe hasło

    Nie masz konta? Załóż konto

    Załóż konto

    * - Wymagane

    Dodatkowe informacje:

    Całkowita wielkość gospodarstwa * ha
    Zboża ha
    Kukurydza ha
    Rzepak ha
    Ziemniak ha
    Burak cukrowy ha
    Uprawy sadownicze ha
    Uprawy Jagodowe ha
    Warzywa ha

    Zachęcamy Cię do wyrażenia poniższych zgód, aby otrzymywać od nas informacje o promocjach, nowych produktach, szkoleniach i innych wydarzeniach.

    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w formularzu powyżej w celu otrzymywania informacji marketingowych o produktach i usługach firmy Sumi Agro Poland Sp. z o.o.. Proszę wybrać preferowane kanały kontaktu:


    Administratorem danych osobowych jest Sumi Agro Poland Sp. z o.o., Warszawa ul. Bonifraterska 17, tel. 22 637 32 37. Dane będą przetwarzane zgodnie z Polityką Prywatności w celu przesyłania informacji marketingowych na podstawie udzielonej zgody. Zgoda może zostać wycofana w dowolnym momencie, co nie wpływa na zgodność przetwarzania przed jej wycofaniem.

    Masz już konto? Zaloguj się

    Nie pamiętam hasła

    Powrót

    Nowe hasło

    Wprowadź nowe hasło, które chcesz dla swojego konta.

    Witam,

    status
    Wylogowanie

    Dane kontaktowe :

    Adres e-mail:

    Numer telefonu komórkowego:

    Zwrot grzecznościowy:

    Nazwa:

    Imię i nazwisko:

    Ulica:

    Kod pocztowy:

    Miasto:

    Wybór person:

    Edytuj
    Anuluj
    Jeśli chcesz usunąć konto kliknij tutaj

    Usuń konto

    Czy na pewno chcesz usunąć konto?
    Anuluj Powrót

    Sprawdź swoją pocztę e-mail

    Wykonaj ostatni krok rejestracji. Wysłaliśmy Ci link na Twój adres e-mail. Użyj go, aby aktywować swoje konto. Cieszymy się, że do nas dołączyłeś!

    Hasło zostało pomyślnie zmienione

    Użyj tego hasła następnym razem

    Ulubione produkty

    Twoja lista życzeń jest pusta.

    Twoja lista życzeń jest pusta.