logo
    icon icon
    Zaloguj się / Zarejestruj się 0 Kontakt
    icon icon
    Home /Blog/Zwalczanie szkodników/Dlaczego Mospilan 20 SP jest nietoksyczny dla pszczół, a toksyczny dla szkodliwych gatunków owadów?

    Dlaczego Mospilan 20 SP jest nietoksyczny dla pszczół, a toksyczny dla szkodliwych gatunków owadów?

    27.03.2015

    Pytanie, co dzieje się z molekułą syntetycznego insektycydu wprowadzonego do organizmu owada lub do środowiska przyrodniczego, jest kluczowe w dobie prowadzenia integrowanych programów ochrony roślin. Wiąże się ono z wieloma aspektami, głównie toksykologicznym i środowiskowym. Jednym z głównych wymogów stawianych nowoczesnym insektycydom jest bowiem bezpieczeństwo owadów zapylających, a głównie pszczoły miodnej. Dlaczego Mospilan® 20 SP jest wyjątkowo toksyczny dla stonki ziemniaczanej, słodyszka rzepakowego, chrabąszczy, mszyc i wielu innych gatunków szkodników, natomiast dla pszczoły miodnej nie? Badania naukowe i obecna wiedza na temat zdolności owadów do detoksykacji insektycydów i powiązań budowy molekularnej toksyn z możliwością jej metabolizmu nie dają pełnej odpowiedzi na to pytanie. Warto jednak przyjrzeć się niektórym aspektom tego ciekawego zjawiska.

    Przystosowanie drogą ewolucji

    Setki milionów lat koewolucji roślin i odżywiających się roślinami zwierząt doprowadziło do wykształcenia zadziwiająco bogatego w gatunki świata flory i fauny. W celu zabezpieczenia się przed zjadaniem, rośliny w trakcie ewolucji wykształciły zdolność wytwarzania setek tysięcy różnych toksyn, natomiast zwierzęta, w tym głównie owady, w celu możliwości zjadania roślin, stworzyły własne systemy przełamywania tej toksyczności. Efektem opisanego procesu jest obserwowana dziś dość wąska specjalizacja wielu gatunków owadów dostosowanych genetycznie do atakowania niektórych tylko gatunków roślin i tolerowania wytwarzanych przez nie allelochemikaliów. Przykładem niech będzie stonka ziemniaczana, która jako jeden z nielicznych gatunków wyspecjalizowała się w zjadaniu kilku gatunków roślin psiankowatych, w tym ziemniaka, zawierających silne toksyny. Owady zapylające, w tym pszczoła miodna, odżywiające się pyłkiem i nektarem bardzo wielu gatunków roślin musiały wytworzyć mechanizmy odporności na zawarte w tych produktach rozmaite substancje chemiczne. Mechanizmy detoksykacji wykształcone przez owady w procesach ich ewolucji wykorzystywane są przez nie również do obrony przed biologicznymi i syntetycznymi insektycydami.

    Ponieważ różne gatunki roślinożernych, w tym zapylających owadów, wyposażone są w odmienne wersje enzymów i w związku z tym posiadają większe lub mniejsze zdolności detoksykacji różnych trucizn, jest rzeczą naturalną, że również wytworzone przez człowieka syntetyczne trucizny wykorzystywane w ochronie roślin do zwalczania szkodników są dla niektórych gatunków owadów bardzo toksyczne, a przez inne tolerowane. Każda trucizna przedostająca się do wnętrza organizmu jakiegokolwiek gatunku owada podlega procesom prowadzącym do jej detoksykacji i wydalenia. W procesach tych szczególne znaczenie mają różne grupy białek – enzymów katalizujących metabolizm toksyn. Ich działanie polega na skomplikowanych reakcjach chemicznych, polegających na utlenianiu, hydrolizie, zmianie polarności i koniugacji molekuł toksyn. W przypadkach, kiedy procesy detoksykacji wyprzedzą osiągnięcie przez truciznę poziomu wywołującego śmierć organizmu, owad przeżywa zatrucie. Jeśli nie – wówczas ginie. To, czy toksyna wywoła farmakologiczne działanie, zależy również od jej powinowactwa do swoistych receptorów komórek nerwowych. Jeśli tego powinowactwa nie ma, lub jest słabe, nie wywołuje ona w organizmie owada żadnego skutku. Cechy związane z budową białek receptorowych dla danych substancji chemicznych są u poszczególnych gatunków owadów charakterystyczne i wiążą się ściśle z ich wyposażeniem genetycznym. Międzygatunkowe i międzypopulacyjne różnice genetyczne wpływają więc na cechy powiązane z efektywnością detoksykacji współczesnych insektycydów należących do różnych grup chemicznych.

    Najważniejsza jest selektywność

    Każdy współczesny insektycyd posiada tylko pewien zakres przydatności do zwalczania szkodników. W dniu dzisiejszym kluczowa w ochronie niektórych roślin rolniczych, sadowniczych, warzywniczych i leśnych jest selektywność insektycydu w stosunku do pszczoły miodnej. W każdej grupie chemicznej tych związków, pomiędzy substancjami czynnymi występują duże różnice w poziomie toksyczności dla pszczoły miodnej. Na przykład, wśród neonikotynoidów w badaniach toksyczności ostrej LC50 imidachloprydu dla pszczoły miodnej wynosi 0,0037 ppm, dla chlotianidyny 0,004 ppm, co oznacza wysoką toksyczność przy zalecanych dawkach, a dla acetamiprydu 8,09 ppm, co oznacza wysoki poziom bezpieczeństwa. Podobne różnice znajdziemy również w grupach związków fosforoorganicznych, karbaminianów, pyretroidów, chlorowanych węglowodorów i innych. Przykładowo, LC50 dla pszczoły popularnego pyretroidu – deltametryny wynosi 0,0015 ppm, co jest wartością oznaczającą większą toksyczność niż w przypadku najbardziej niebezpiecznego dla tych owadów neonikotynoidu. Jednak o toksyczności substancji czynnej dla pszczoły miodnej decydują również inne jej cechy: trwałość w środowisku, toksyczność jej metabolitów, rozpuszczalność w lipidach, zdolność do systemicznego działania w roślinach, parowanie, zmywanie, fotodegradacja i wiele innych.

    Odporność pszczół na acetamipryd

    Mospilan® 20 SP jest insektycydem z grupy neonikotynoidów, którego substancją czynną jest molekuła chemiczna popularnie zwana acetamiprydem. Acetamipryd, podobnie jak większość szeroko stosowanych w praktyce insektycydów jest neurotoksyną, która zakłóca działanie komórek odpowiedzialnych za przewodzenie impulsów nerwowych w organizmie owadów. Działanie wykorzystywanych w ochronie roślin neurotoksyn polega najczęściej na zakłócaniu, w rozmaity sposób, funkcjonowania kanału sodowego, receptorów acetylocholiny, kwasu gamma-amino masłowego, kwasu glutaminowego oraz innych neurotransmiterów, a także na inhibicji kluczowego dla systemu nerwowego enzymu – acetylocholinoesterazy.

    Zastosowany w Mospilan® 20 SP acetamipryd, podobnie jak inne neonikotynoidy działa na receptory acetylocholiny. Do wnętrza organizmu owada przedostaje się drogą kontaktową lub żołądkową wraz z pokarmem. Jak wspomniano, najbardziej charakterystyczną cechą tej substancji czynnej jest bardzo wysoka toksyczność dla wielu gatunków szkodników i jednocześnie tolerowanie jej przez pszczołę miodną. Monitorowanie tych unikatowych wśród insektycydów cech potwierdzają wieloletnie badania prowadzone w IOR-PIB. Mospilan® 20 SP w dawkach zalecanych do ochrony rzepaku przed słodyszkiem rzepakowym i chowaczami oraz ziemniaka przed stonką śmiertelności pszczół, a co więcej, w warunkach doświadczalnych nie obserwuje się zmian w zachowaniu ani w rozwoju tych pożytecznych owadów. Wysoka odporność pszczół na acetamipryd tłumaczona jest współdziałaniem wielu czynników, zarówno związanych z funkcjonowaniem organizmu pszczoły miodnej, jak i charakterystyką molekuły acetamiprydu. Jak wynika z badań, acetamipryd ulega w środowisku bardzo szybkiej degradacji do nietoksycznych produktów rozpadu. Nie kumuluje się w pyłku ani w nektarze, tak więc w środowisku naturalnym pszczoły nie są narażone na wzrastanie poziomu tej toksyny w ich organizmie i pożywieniu dla larw.

    Z badań nad odpornością szkodników prowadzonych w IOR-PIB wynika, że głównym czynnikiem odporności na toksyny u wielu gatunków owadów (słodyszek rzepakowy, chowacz podobnik, stonka ziemniaczana) jest metabolizm oksydacyjny. Jednak blokowanie enzymów oksydacyjnych u pszczół w doświadczeniach IORPIB nie wpłynęło na wzrost toksyczności substancji czynnych insektycydów dla tych owadów, co świadczy o innym głównym czynniku detoksykacyjnym lub receptorowym. W celu dokładnego zrozumienia zjawiska tolerancji acetamiprydu przez pszczoły konieczne są dalsze badania, szczególnie powiązane z genetyką i etologią tego gatunku. W świetle dotychczasowej wiedzy, opartej na badaniach naukowych nad opisanymi zjawiskami, dowiedziona bardzo wysoka tolerancja pszczoły miodnej dla acetamiprydu pozwala na zalecanie ochrony rzepaku i innych roślin przy użyciu Mospilan® 20 SP, nawet w okresie ich kwitnienia. Dzięki swym unikatowym cechom Mospilan® 20 SP wykorzystywany jest również w zabiegach ochrony upraw ogrodniczych i leśnych.

    note icon

    Opisy środków ochrony roślin zawarte na stronie internetowej katalogsumiagro.pl nie zawierają pełnej treści etykiet – instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

    logo 22 637 32 38

    ul. Bonifraterska 17, 00-203 Warszawa

    biuro@sumiagro.pl
    icon icon
    • Produkty
      • Fungicydy
      • Herbicydy
      • Insektycydy
      • Nawozy
      • Nasiona
    • Produkty
      • Ochrona biologiczna
      • Biostymulatory
      • Substancje czynne
    • Doradztwo
      • Uprawy
      • Choroby
      • Szkodniki
      • Chwasty
    • Przydatne linki
      • Promocje
      • Technologie upraw
      • Nowości
      • Produkty biologiczne
    • Inne
      • Blog
      • Dystrybutorzy
      • Polityka prywatności

    © Sumi Agro. Wszelkie prawa zastrzeżone.

    logo Kontakt
    Gdzie kupić logo Porozmawiaj z nami
    Zaloguj się / Zarejestruj się
    • Produkty :
      • Katalog produktów
      • Fungicydy
      • Herbicydy
      • Insektycydy
      • Nasiona
      • Ochrona biologiczna
      • Biostymulatory
      • Substancje czynne
    • Doradztwo :
      • Uprawy
      • Choroby
      • Szkodniki
      • Chwasty
    • Przydatne linki :
      • Promocje
      • Technologie upraw
      • Nowości
      • Produkty biologiczne
    • Pozostałe:
      • Blog

    ARek - wirtualny doradca Sumi Agro

    Zaloguj się / Załóż konto

    Użyj swojego konta, aby cieszyć się spersonalizowanymi treściami, dostępem do ekskluzywnych funkcji oraz łatwiejszym i szybszym procesem zakupu! </br> Dołącz do naszej społeczności już dziś.
    Nie pamiętasz hasła?
    Nowe hasło

    Nie masz konta? Załóż konto

    Załóż konto

    * - Wymagane

    Dodatkowe informacje:

    Całkowita wielkość gospodarstwa * ha
    Zboża ha
    Kukurydza ha
    Rzepak ha
    Ziemniak ha
    Burak cukrowy ha
    Uprawy sadownicze ha
    Uprawy Jagodowe ha
    Warzywa ha

    Zachęcamy Cię do wyrażenia poniższych zgód, aby otrzymywać od nas informacje o promocjach, nowych produktach, szkoleniach i innych wydarzeniach.

    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w formularzu powyżej w celu otrzymywania informacji marketingowych o produktach i usługach firmy Sumi Agro Poland Sp. z o.o.. Proszę wybrać preferowane kanały kontaktu:


    Administratorem danych osobowych jest Sumi Agro Poland Sp. z o.o., Warszawa ul. Bonifraterska 17, tel. 22 637 32 37. Dane będą przetwarzane zgodnie z Polityką Prywatności w celu przesyłania informacji marketingowych na podstawie udzielonej zgody. Zgoda może zostać wycofana w dowolnym momencie, co nie wpływa na zgodność przetwarzania przed jej wycofaniem.

    Masz już konto? Zaloguj się

    Nie pamiętam hasła

    Powrót

    Nowe hasło

    Wprowadź nowe hasło, które chcesz dla swojego konta.

    Witam,

    status
    Wylogowanie

    Dane kontaktowe :

    Adres e-mail:

    Numer telefonu komórkowego:

    Zwrot grzecznościowy:

    Nazwa:

    Imię i nazwisko:

    Ulica:

    Kod pocztowy:

    Miasto:

    Wybór person:

    Edytuj
    Anuluj
    Jeśli chcesz usunąć konto kliknij tutaj

    Usuń konto

    Czy na pewno chcesz usunąć konto?
    Anuluj Powrót

    Sprawdź swoją pocztę e-mail

    Wykonaj ostatni krok rejestracji. Wysłaliśmy Ci link na Twój adres e-mail. Użyj go, aby aktywować swoje konto. Cieszymy się, że do nas dołączyłeś!

    Hasło zostało pomyślnie zmienione

    Użyj tego hasła następnym razem

    Ulubione produkty

    Twoja lista życzeń jest pusta.

    Twoja lista życzeń jest pusta.