logo
    icon icon
    Zaloguj się / Zarejestruj się 0 Kontakt
    icon icon
    Home /Blog/Zwalczanie chorób grzybowych/Ochrona rzepaku przed chorobami grzybowymi

    Ochrona rzepaku przed chorobami grzybowymi

    18.05.2015

    W sezonie sprzyjającym rozwojowi patogenów w okresie kwitnienia i dojrzewania, na roślinach rzepaku można zaobserwować jednocześnie objawy kilku chorób. Większość z nich występuje przez cały okres wegetacji. Do najgroźniejszych chorób tego końcowego etapu rozwoju rzepaku należą: zgnilizna twardzikowa, czerń krzyżowych oraz szara pleśń. Dlatego ochrona rzepaku przed chorobami grzybowymi to podstawa, jeśli chcemy uzyskać wysokie plony.

    Zgnilizna twardzikowa (Sclerotinia sclerotiorum)

    Pierwsze objawy choroby rzepaku pojawiają się w okresie kwitnienia rzepaku. Pierwotnym źródłem infekcji są sklerocja grzyba znajdujące się w glebie. Kiełkujące z nich apotecja rozrzucają zarodniki, które roznoszone przez wiatr zakażają rośliny. Rozwojowi zgnilizny twardzikowej sprzyja podwyższona wilgotność powietrza i temperatura powyżej 20°C w maju, kiedy kiełkują apotecja.

    Objawy zgnilizny twardzikowej

    Na porażonych liściach i łodygach widoczne są brunatne plamy. Wewnątrz, a w warunkach dużej wilgotności także na zewnątrz chorych łodyg, rozwija się biała, obfita grzybnia, w której powstają najpierw szare, a później czarne sklerocja. Chore rośliny więdną i przedwcześnie zamierają. Przy późnym wystąpieniu choroby na pędzie w górnych partiach rośliny widoczne są przebarwienia. Pędy i łuszczyny powyżej miejsca porażenia żółkną i dojrzewają przedwcześnie, mniejsza jest masa nasion, łuszczyny pękają.

    Więcej o objawach w Atlasie.

    Czerń krzyżowych (Alternaria brassicae)

    Objawy występują na różnych częściach roślin i we wszystkich stadiach rozwojowych rzepaku. Ciepła jesień sprzyja rozwojowi grzyba na młodych roślinach. Z liści choroba rozprzestrzenia się na pęd główny i pędy boczne oraz na łuszczyny. Na łodygach, ogonkach liściowych oraz łuszczynach występują brunatno-czarne, owalne, wyraźnie odgraniczone, nieco zagłębione plamy. Największe straty powoduje porażenie łuszczyn. Rozwojowi choroby w tym okresie sprzyja duża wilgotność powietrza i temperatura powyżej 20°C utrzymujące się podczas zawiązywania łuszczyn. Silnie porażone, młode łuszczyny zamierają, a starsze przedwcześnie dojrzewają i pękają, powodując osypywanie się nasion.

    Więcej w Atlasie.

    Szara pleśń (Botrytis cinerea)

    Porażeniu ulegają różne nadziemne części roślin, które stają się brunatne i gniją. Najbardziej intensywnie objawy szarej pleśni występują na łodydze. Objawy tej choroby grzybowej rzepaku mogą być podobne do objawów zgnilizny twardzikowej. W warunkach podwyższonej wilgotności na powierzchni pędów pojawia się brązowo-szary, zbity, pylący nalot grzyba. Silne zainfekowanie łodygi powoduje przedwczesne zamieranie całych roślin. Z kolei uzyskane nasiona są słabo wykształcone.

    Dowiedz się więcej z Atlasu.

    Ochrona rzepaku przed chorobami grzybowymi

    W rozwoju rzepaku ozimego fazą decydującą o wielkości plonu jest okres kwitnienia oraz zawiązywania i dojrzewania łuszczyn. Choroby grzybowe rzepaku atakujące łuszczyny są szczególnie niebezpieczne. Podczas ich rozwoju dochodzi bowiem do ubytku ilościowego plonu wskutek pękania łuszczyn i osypywania się nasion. Bardzo ważnym elementem skutecznej ochrony rzepaku przed chorobami grzybowymi jest prawidłowy dobór środka. Zabieg opryskiwania roślin fungicydami powinniśmy wykonać w okresie opadania płatków kwiatowych lub możemy opóźnić do fazy, w której 30% łuszczyn uzyskało typową wielkość. Opóźniając moment wykonania zabiegu musimy pamiętać o okresie karencji środka chemicznego.

    Tabela. Przykładowe środki zalecane do zwalczania chorób rzepaku ozimego w okresie kwitnienia

    Środek Dawka l/ha Zgnilizna twardzikowa Czerń krzyżowych Szara pleśń
    Grisu 500 SC 1,0; 1,5 + (1,5) + +
    Toledo 250 EW 1,25 + + +
    Topsin M 500 SC 1,4 + + +
    Yamato 303 SE 1,75 + + +

    Substancje czynne do zwalczania chorób grzybowych upraw

    Do zwalczania chorób grzybowych w rzepaku ozimym przeznaczonych jest wiele substancji czynnych. Ciekawym rozwiązaniem jest fungicyd Grisu 500 SC. Zawarta w nim substancja czynna iprodion (500 g/l) z grupy dikarboksymidów wykazuje działanie kontaktowe w ochronie rzepaku ozimego. Jest ona nieodzownym elementem ochrony fungicydowej na całym świecie. Znajduje zastosowanie m.in. w ochronie warzyw kapustnych, truskawki, pomidorów, malin, cebuli, roślin ozdobnych, słonecznika, bawełny i drzew pestkowych. Iprodion znany jest od wielu lat z wysokiego poziomu skuteczności zwalczania chorób. Skuteczność tej substancji pozwala na zwalczanie wszystkich stadiów rozwojowych grzybów. Dzięki innemu sposobowi działania niż powszechnie stosowane produkty w ochronie rzepaku przed chorobami grzybowymi np. triazole jest doskonałym partnerem do przełamywania odporności patogenów. Cecha ta predysponuje go do stosowania w mieszaninach z produktami z innych grup np. z triazolami lub benzymidazolami. 

    Kiedy wykonać zabiegi fungicydowe w rzepaku?

    Zarówno w Polsce, jak i na świecie znane są mieszaniny iprodionu z tiofanatem metylowym (benzymidazole). Zabieg możemy wykonać od fazy opadania pierwszych płatków kwiatowych do końca fazy kwitnienia (faza BBCH 65-69). Tiofanat metylowy na roślinie działa powierzchniowo i systemicznie, dzięki czemu zwalcza infekcje już obecne w roślinie. Iprodion działa powierzchniowo, dzięki czemu zapobiega też nowym infekcjom.

    Plony rzepaku ozimego (t/ha) przy 13% wilgotności. Doświadczenie ścisłe średnia z czterech powtórzeń. Bałcyny 2013

    Mieszaniny zbiornikowe w ochronie rzepaku przed chorobami grzybowymi

    Rzepak ozimy jest rośliną bardzo wymagającą. Chcąc uzyskać wysokie plony, producent nie może sobie pozwolić na zaniechania zarówno w ochronie, jak i w agrotechnice. Obecnie w ochronie roślin jest możliwość stosowania mieszanin zbiornikowych. Ważnym elementem w tworzeniu mieszaniny jest łączenie substancji z różnych grup i o różnym sposobie oddziaływania na patogeny. Iprodion (Grisu 500 SC) dzięki swoim unikalnym właściwościom jest doskonałym partnerem do tworzenia mieszanin z fungicydami o innym mechanizmie działania np. triazole lub benzymidazole. Takie kombinacje zapewniają roślinom rzepaku pełną ochronę przed chorobami grzybowymi i pozwalają na uzyskanie wysokiego plonu nasion o oczekiwanej jakości.

    note icon

    Opisy środków ochrony roślin zawarte na stronie internetowej katalogsumiagro.pl nie zawierają pełnej treści etykiet – instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

    logo 22 637 32 38

    ul. Bonifraterska 1700-203 Warszawa

    biuro@sumiagro.pl
    icon icon
    • Produkty
      • Fungicydy
      • Herbicydy
      • Insektycydy
      • Nawozy
      • Nasiona
    • Produkty
      • Ochrona biologiczna
      • Biostymulatory
      • Substancje czynne
    • Doradztwo
      • Uprawy
      • Choroby
      • Szkodniki
      • Chwasty
    • Przydatne linki
      • Promocje
      • Technologie upraw
      • Nowości
      • Produkty biologiczne
    • Inne
      • Blog
      • Dystrybutorzy
      • Polityka prywatności

    © Sumi Agro. Wszelkie prawa zastrzeżone.

    logo Kontakt
    Gdzie kupić logo Porozmawiaj z nami
    Zaloguj się / Zarejestruj się
    • Produkty :
      • Katalog produktów
      • Fungicydy
      • Herbicydy
      • Insektycydy
      • Nasiona
      • Ochrona biologiczna
      • Biostymulatory
      • Substancje czynne
    • Doradztwo :
      • Uprawy
      • Choroby
      • Szkodniki
      • Chwasty
    • Przydatne linki :
      • Promocje
      • Technologie upraw
      • Nowości
      • Produkty biologiczne
    • Pozostałe:
      • Blog

    ARek - wirtualny doradca Sumi Agro

    Zaloguj się / Załóż konto

    Użyj swojego konta, aby cieszyć się spersonalizowanymi treściami, dostępem do ekskluzywnych funkcji oraz łatwiejszym i szybszym procesem zakupu! </br> Dołącz do naszej społeczności już dziś.
    Nie pamiętasz hasła?
    Nowe hasło

    Nie masz konta? Załóż konto

    Załóż konto

    * - Wymagane

    Dodatkowe informacje:

    Całkowita wielkość gospodarstwa * ha
    Zboża ha
    Kukurydza ha
    Rzepak ha
    Ziemniak ha
    Burak cukrowy ha
    Uprawy sadownicze ha
    Uprawy Jagodowe ha
    Warzywa ha

    Zachęcamy Cię do wyrażenia poniższych zgód, aby otrzymywać od nas informacje o promocjach, nowych produktach, szkoleniach i innych wydarzeniach.

    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w formularzu powyżej w celu otrzymywania informacji marketingowych o produktach i usługach firmy Sumi Agro Poland Sp. z o.o.. Proszę wybrać preferowane kanały kontaktu:


    Administratorem danych osobowych jest Sumi Agro Poland Sp. z o.o., Warszawa ul. Bonifraterska 17, tel. 22 637 32 37. Dane będą przetwarzane zgodnie z Polityką Prywatności w celu przesyłania informacji marketingowych na podstawie udzielonej zgody. Zgoda może zostać wycofana w dowolnym momencie, co nie wpływa na zgodność przetwarzania przed jej wycofaniem.

    Masz już konto? Zaloguj się

    Nie pamiętam hasła

    Powrót

    Nowe hasło

    Wprowadź nowe hasło, które chcesz dla swojego konta.

    Witam,

    status
    Wylogowanie

    Dane kontaktowe :

    Adres e-mail:

    Numer telefonu komórkowego:

    Zwrot grzecznościowy:

    Nazwa:

    Imię i nazwisko:

    Ulica:

    Kod pocztowy:

    Miasto:

    Wybór person:

    Edytuj
    Anuluj
    Jeśli chcesz usunąć konto kliknij tutaj

    Usuń konto

    Czy na pewno chcesz usunąć konto?
    Anuluj Powrót

    Sprawdź swoją pocztę e-mail

    Wykonaj ostatni krok rejestracji. Wysłaliśmy Ci link na Twój adres e-mail. Użyj go, aby aktywować swoje konto. Cieszymy się, że do nas dołączyłeś!

    Hasło zostało pomyślnie zmienione

    Użyj tego hasła następnym razem

    Ulubione produkty

    Twoja lista życzeń jest pusta.

    Twoja lista życzeń jest pusta.