Odżywianie azotowe buraków cukrowych w warunkach stresu wodnego
21.05.2025

W Grabowcu (pow. grudziądzki, woj. kujawsko-pomorskie) buraki cukrowe weszły w fazę 6–7 liści. Lustracja polowa ujawniła niepokojące objawy pogarszającej się kondycji roślin spowodowane trudnymi warunkami atmosferycznymi – przede wszystkim niedoborem wody. W tej sytuacji nasz doradca zalecił wesprzeć odżywianie azotowe buraków cukrowych poprzez zastosowanie bakterii azotowych. Dlaczego to optymalne rozwiązanie? Odpowiadamy w komunikacie fitosanitarnym Przemysława Kordowskiego.
Bakterie azotowe na buraki cukrowe – dlaczego warto?
Odżywianie azotowe buraków cukrowych, tak jak i innych roślin, jest kluczowe dla budowania plonu. Jednak w warunkach suszy azot obecny w glebie nie jest odpowiednio efektywnie pobierany przez rośliny. Z taką sytuacją mamy obecnie do czynienia na wielu plantacjach. Dlatego wręcz idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie bakterii azotowych Gluconacetobacter diazotrophicus, czyli produktu ENCERA.
Odżywianie azotowe buraków – dlaczego ENCERA?
Bakterie te aplikujemy dolistnie. Kolonizują one tkanki roślin i udostępniają im azot, który asymilują z powietrza. Dzięki endofitycznym bakteriom azotowym Gd roślina zyskuje dostęp do azotu bez względu na warunki wodne.
- Bakterie efektywnie wiążą azot atmosferyczny i udostępniają go roślinom.
- Poprawiają wigor buraka i rozwój systemu korzeniowego.
- Zwiększają zawartość chlorofilu – dlatego roślina lepiej asymiluje i rośnie szybciej.
- ENCERA działa niezależnie od dostępności wody w glebie.
- Potwierdzone doświadczeniami – większy plon, wyższy cukier, lepsza opłacalność.
– Produkt ENCERA na buraki cukrowe aplikujemy w dawce 12,5 g/ha w przedziale BBCH 12-38. Preparat ten dostępny jest w opakowaniach na 0,5 i 4 ha, więc bez problemu możemy dopasować się do wielkości plantacji – wyjaśnia Przemysław Kordowski.
Więcej na ten temat: ENCERA w uprawie buraka cukrowego – innowacyjne źródło azotu